Telefon

031 316 034 - Tomaž

Email naslov

Na poti do zadovoljnih zaposlenih in še boljših poslovnih rezultatov, vas loči neobvezujoč 15 minutni posvet.

Kdaj je najboljši čas za kavo?

6. april 2021

Tomaž Bračko

Kar 87%  vseh, ki je sodelovalo v naši anketi o spalnih navadah* pravi, da na dan spije vsaj eno skodelico kave. Med njimi vsak četrti potrebuje “šus” kave, takoj, ko se zbudi, saj le tako lahko prežene jutranjo utrujenost, zaradi pomanjkanj spanca ali slabega spanja. Iz znanstvenega stališča gledano to ni najboljši čas. Prav zaradi “prehitre” jutranje kave, se namreč lahko zgodi, da kava ne doseže želenega učinka in da boste do kave hitro razvili toleranco. Kako in zakaj? Beri dalje.

Res je, ljudje smo si drugačni, a nekatere zadeve so nam skupne. Ena izmed njih je t.i. Cirkadiani cikel, naš notranji 24-urni ritem, ki narekuje številne, predvsem hormonske procese v telesu. Cirkadiani cikel nam pove, kdaj je optimalen čas za spanje, kdaj smo najbolj zbrani, kdaj imamo največ moči, … (glej sliko spodaj). Ta ritem je v glavnem genetsko sprogramiran, lahko pa na njegovo delovanje vplivajo tudi zunanji in notranji okoljski dražljaji, ki jih imenujemo tudi “zeitgeberji” (prevod: časovniki 1.), kot so recimo; svetloba, temperatura, zdravila in seveda tudi kofein.

Tako izgleda naša cirkadijska ura. 👆

Kot lahko vidite, modro linijo (cortisol level) predstavlja hormon kortizol. Kortizol, znan tudi kot stresni hormon ima izrazit cirkadiani ritem. Ima dva vrhunca v roku 24 ur. Prvič nekje med 8. in 9. uro zjutraj, drugič malo po poldnevu, nato pa začne počasi upadati (2.). A za nas je še bolj pomemben podatek, da se koritzol poviša kar za 50 odstotkov, ko se prebudimo. Jutranji dvig kortizola je namreč naraven način prebujanja (3.).

 

Kortizol + kava ali bolje kortizol – kava?

Ko so ravni kortizola naravno visoke, ni pravi čas za pitje kave. Tudi sam sem najprej pomislil, da se vrh kortizola in dodatek kofeina odlično medsebojno dopolnjujeta in okrepita, posledično pa okrepita budnost, a zadnje raziskave kažejo, da to ne drži. Še huje, zgodi se ravno nasportno. Zakaj?

  1. Kofein zmoti proizvodnjo kortizola. Telo začne sčasoma proizvajati manj hormona in se bolj zanaša na kofein. Ob tem pa kofein, takrat ko je kortizol na vrhuncu, močno zmanjša lasten učinek ().
  2. Pitje kave, medtem ko so ravni kortizola visoke, vodi do hitre in dolgoročne tolerance na kofein. Kofein je navsezadnje poživilo, jemali pa naj bi ga le, kadar je to potrebno, sicer razvijemo toleranco in učinki sčasoma oslabijo.

 

Torej: “Najboljši čas za pitje kave je ….”

Najboljši čas za pitje kave je med vrhovi kortizola:  9.30 – 11.30 in 13.30 – 15.00. Ne priporočam pitja kave 6–8 ur pred spanjem, saj lahko zelo moti vaš spanec (5.).

Običajno se zbudim okoli 7.15 in prvo kavo spijem med 9.30 in 10.00. In veste kaj? Kavo spet “začutim” – brnenje, toploto, povečanje budnosti in osredotočenosti ter hkrati brez tiste nervoze, ki sem jo občutil, ko sem takoj po skoku iz postelje spil kavo.

Pustite telesu naj se zjutraj zbudi samo, po naravni poti. Nato spijte kavo. Kavo uporabljajte kot orodje za optimizacijo in ne kot nadomestilo.

*Anketa je dostopna na tej povezavi (aktivna bo še nekaj dni). Do zdaj je v njej sodelovalo več kot 300 oseb.

Vstajate zgodaj? Če se zbudite zelo zgodaj, na primer ob 5. zjutraj, in potrebujete kavo, predlagam, da počakate približno eno uro, preden jo zaužijete. V tem času bo kortizol do neke mere že dosegel vrh. Tisti, ki vstajate bolj zgodaj (brez budilke) imate namreč nekoliko zamaknjen cirkadiani ritem, podobno kot tisti, ki se zbujajo kasneje.