Telefon

031 316 034 - Tomaž

Email naslov

Na poti do zadovoljnih zaposlenih in še boljših poslovnih rezultatov, vas loči neobvezujoč 15 minutni posvet.

Kako redna vadba izboljša vašo produktivnost?

Želite biti bolj produktivni, želite povečati ustvarjalnost, želite v kratkem času naredite čim več? Poizkušate z raznimi aplikacijami in nasveti strokovnjakov, a nič ne deluje?

Ne boste verjeli, obstaja zelo enostavna rešitev. Študije so pokazale, da vadba povečuje produktivnost – tudi za več kot 21%.

Ali je pomembno, kdaj vadite? Ali je pomembna vrsta vadbe? Kako dolgo naj traja, da izboljšamo produktivnost? Imamo odgovore, zato berite naprej …

Vadba poveča vašo produktivnost

Zaradi vadbe se poveča delovanje možganov v predelu hipokampus. Ne samo, da vadba ohranja visoko raven krvi, glukoze in kisika, s čimer hrani možgane, vadba v telo sprošča endorfine, kar spodbuja vaše razpoloženje. Aerobna vadba, pa dokazano poveča delovanje dela možganov zadolženega za spomin in učenje.

Vadba in delovna uspešnost

Vadba torej hrani možgane, kar je bistvenega pomena, če želite biti bolj učinkoviti in uspešni. Ko vaši možgani delujejo s polno zmogljivostjo, se vi lažje osredotočite, bolj ste skoncentrirani in tako sprejemate boljše – pametnejše odločitve.

Vse več podjetij omogoča zaposlenim, da vadijo med delom. Google je samo za zaposlene uredil prostore za telovadbo. Nike zaposlenim omogoča jogo na delovnem mestu. Podjetja vse bolj opažajo koristi, ki jih ima vadba na produktivnost zaposlenih.

Študija med pisarniškimi delavci je pokazala, da je dolgotrajno sedenje na delovnem mestu povezano z nižjo delovno storilnostjo in s slabšim počutjem. Delodajalci so se zato lotili programa „manj sedi, več se premikaj“. Uvedli so stoječe mize in zaposlenim omogočili čas za vadbo med delovnim časom, da bi izboljšali produktivnost.

Na Danskem so naredili raziskavo o t.i. Inteligentni vadbi pri delu (med.: IPET). Vključili so različne poklice, od zobozdravnikov, do pisarniških in računalniških delavcev. Rezultati so pokazali, da se je vsem udeležencem raziskave izboljšalo kardiorespiratorno zdravje, hkrati se jim je povečala mišična moč. Prav zaradi tega izboljšanja pa se je povečala njihova produktivnost in manj izgubljenih delovnih dni zaradi bolezni.

Najboljše vadbe za dvig produktivnosti?

Poglejmo, katera vrsta vadbe je znanstveno dokazana, da povečuje produktivnost in ustvarjalnost.

1. Hoja

Da, preprosta hoja. Dejansko je ena študija pokazala, da je bila pri hoji ustvarjalnost nekaterih udeležencih povišana za kar 81 odstotkov.

Druga raziskava je pokazala, da 30-minutni sprehod po kosilu pomaga v boju proti popoldanski utrujenosti. Udeleženci so se počutili manj pod stresom, manj so bili utrujeni in bolj pozorni, kar jim je omogočilo, da so se lažje spoprijeli z delovno obremenitvijo.

Hoja v službo ali sprehod po kosilu, je poceni oblika vadbe, ki zviša srčni utrip in jo je enostavno umestiti v urnik. 

2. joga

Študije so pokazale pozitivne učinke vadbe joge na samozavest in motivacijo. Udeleženci raziskave so tudi poročali o povečani sposobnosti obvladovanja stresnih situacij. Opazili so še večjo kreativnost, sposobnost reševanja problemov in višjo raven energije.

3. Aerobna vadba z nizko intenzivnostjo

Nizko intenzivna aerobna vadba je boljša od visoko intenzivne aerobne vadbe. Raziskave kažejo, da se pri zelo intenzivni vadbi lahko pokaže prevelika utrujenost.

Visokointenzivni treningi so odlični za hujšanje, vendar je za trening, usmerjen k produktivnosti, nizka do zmerna vadba ključnega pomena.

4. Vaje za moč

Vaje z utežmi so pravtako priljubljena vadba. Študije kažejo, da mešanje aerobne vadbe in vadbe za moč poveča delovanje možganov.

Najboljši pogoji za doseganje neverjetne produktivnosti

Priporočljivo je, da telovadite pet dni v tednu, po vsaj 30 minut. Minimalna količina vadbe, ki jo priporoča American College of Sports Medicine, je vsaj 10 minut.

Pri vadbi za povečanje produktivnosti sta napredek in doslednost najpomembnejša. Ne pozabite; telovadite, zato da dvignete razpoloženje in energijo, v prvi vrsti ni povečanje moči. Vadba naj bo primerno dolga, ravno toliko, da se “mentalno osvežite”.

Izberite vajo, ki vam je všeč. Večja je možnost, da boste redno počeli nekaj, v čemer uživate. Naj vadba ne postane še eno neprijetno opravilo.

Pomemben je tudi čas kdaj telovadimo. Vadba ob koncu dneva ne bo koristila, saj je telo že utrujeno in potebuje počitek. Priporočljivo je, da telovadite zjutraj ali v času kosila, takrat boste izboljšali delovanje možganov in produktivnost.

Če si vzamete čas za kratko vadbo pred sestankom, boste mentalno ostri. Sprehod  v času kosila vam bo dvignil nivo energije.

Za konec

Vadba je priporočljiva za zdrav življenjski slog, prednosti vadbe pa izboljšajo pozornost, natančnost, spomin in s kakšno hitrostjo naši možgani obdelujejo informacije. Vse te prednosti vadbe vam omogočajo hitro sprejemanje odločitev in s tem povečujejo produktivnost.

Že samo kratek trening daje rezultate in ni vam treba, da se potite, da se možgani dvignejo v vrhunsko formo. Povečana produktivnost je opazna v nekaj tednih po izvajanju redne vadbe.

Vadba zviša raven energije, se bori proti stresu, se bori z utrujenostjo in izboljša splošno počutje. In ko se tako počutite, ste učinkovitejši pri vseh opravilih v življenju.

Redna vadba je več kot le zdravilo!

Ena študija je pokazala, da vadb v delovnih dneh ne samo izboljšuje počutje, ampak so udeleženci opazili tudi 72-odstotno izboljšanje upravljanja s časom.

Nizko intenzivna aerobna vadba je za izboljšanje produktivnosti učinkovitejša od vadbe z visoko intenzivnostjo.