… je v današnjem času velik problem.

V največji meri se z njim spopadajo podjetniki, zdravniki, odvetniki, … ter seveda starši, predvsem mame!

Na kratko poklici, ki zahtevajo veliko odgovornosti in dodatnih delovnih ur v “službi” in doma.

Nekaj časa to še gre, vendar vsak.. VSAK ima mejo. Veliko nas preseže to zdravo mejo, saj smo željni uspeha in kmalu pride do prekurjenosti.

Razumem vas, ker se tudi sam kdaj znajdem v podobnem položaju. Preprosto, dan ima samo 24ur in spanec krajšamo zaradi “produktivnsoti”.

Veliko deloholikov se pa ne zaveda da, regeneracija, gibanje in kvalitetna hrana zagotavlja več energije! Večji fokus in konec dneva večjo produktivnost. Na dolgi rok pa ostaneš zdrav!

Samo nekaj težav, ki se pojavijo pri pomanjkanju spanca:

– depresija
– anksioznost
– slabe prehranjevalne navade
– primankovanje energije
– rapidno pridobivanje teže
– rapidna izguba teže
– izguba mišične mase
– nalaganje maščobnih oblog
– kronični stres
– hormonsko neravnovesje
– slab imunski sistem, občutljiv na bolezni

… in tako dalje, še bi lahko našteval…

Normalen tedenski delovnik znaša okoli 40ur. Večina direktorjev, odvetnikov in njim podobnim delajo po 70ur+ na teden, saj svoje delo nesejo domov. Pri tem ne ostane veliko časa za spanje. Raziskave nam kažejo, da bi mogli spati med 6 do 8 ur na dan.

Večino naštetih spi med 4 do 6. Sam sem danes zaspal ob 1:30 in se zbudil 5:30. Slabo sem si orgarniziral čas čez dan in sem moral nadoknadit v nočnih urah.

Po vrhu vsega je dan danes telefon podaljšek roke. Del človeškega telesa, katerega vzamemo tudi v spalnico. To je eden izmed največjih motilcev dobrega in mirnega spanca.

Govorim iz lastne izkušnje, ker se ukvarjam s takimi težavami. S težavami mojih strank. Dobra stran je ta, da niso potrebne drastične spremembe.

Rahlo uravnavanje spalne higiene, organizacija časa in nekaterih navad vodi do več energije, zmanjšanje stresa in hitrejšo izgubo odvečnih kilogramov.